Amarant (laskavec)

ze semen amarantu extrahujeme v naší společnosti amarantový olej a amarantovou mouku

Amarant (jehož český název je Laskavec) je kvalitní "nepravá" obilovina, která svým vzhledem připomíná spíše dekorativní rostlinu. Amarant znali již Staří Inkové, Mayové a Aztékové, kteří ze zrn této rostliny připravovali mouku a listy upravovali jako zeleninu.
Ačkoliv amarant upadl téměř v zapomnění, poslední dobou se díky svým přednostem a vlastnostem opět začíná prosazovat v potravinářském průmyslu.
Rostlina produkuje až 500 tisíc miniaturních semen podobným semenům máku. Semena jsou velmi malá s barvou od bělavé přes béžovou, hnědou až černou. Zrna amarantu jsou bohatá především na bílkoviny, které se aminokyselinovým složením blíží až plnohodnotným bílkovinám živočišného původu. Především mají ale vysoký obsah lysinu, albuminů a sirných aminokyselin. Semena amarantu jsou dále zdrojem minerálních látek a vitamínů. Kromě velkého množství hořčíku, vápníku a draslíku obsahují i železo. Co se vitamínů týče, vynikají především vitamínem B2 - riboflavinem a antioxidantem vitamínem E. Semena navíc neobsahují lepek, tj.bílkovinu, která způsobuje vznik poškození střeva při celiakií..
Amarantový olej je známý zdroj skvalenu. Skvalen je základní složkou lidské kůže, která zachycuje kyslík a nasycuje jím tkáně a orgány organizmu prostřednictvím vzájemného působení s vodou.

Amarantový olej a přípravky z něj vyrobené, se využívají především v potravinářském průmyslu a při výrobě potravinových doplňků, protože:

• posiluje imunitní systém a kladně ovlivňuje obranyschopnost organismu
• pomáhá regulaci látkové přeměny tuků, zejména cholesterolu
• snižuje nepříznivé účinky rakovinotvorných látek
• urychluje rekonvalescenci
• zpomaluje proces stárnutí kůže a snižuje tvorbu vrásek
• zvyšuje tělesnou a duševní odolnost
• snižuje pocit únavy a příznivě působí proti stresu
• zvyšuje odolnost proti UV záření
• má význam pro sportovce (minerály, vitamíny, nenasycené mastné kyseliny a kvalitní bílkovina podporují růst svalové hmoty)
• residua po separaci oleje ze semen se využívá k výrobě mouky vhodné pro bezlepkovou dietu 



ZDROJE informací: 
http://www.vareni.cz/trendy/amarant-v-nasem-jidelnicku/ 
http://www.dietologie.cz/vyziva/potraviny-wiki/obiloviny-obilniny/amarant/ 
http://www.amaranth.cz/

   
 
 
Copyright © 2010 Flavekotrade s.r.o. | Powered and created by E-WORKS - web studio | XHTML 1.0 | CSS 2